През януари мониторингова мисия на ЮНЕСКО и ИКОМОС (международен съвет

...
 През януари мониторингова мисия на ЮНЕСКО и ИКОМОС (международен съвет
Коментари Харесай

„Загуба на автентичност“: ЮНЕСКО готви санкция за Стария Несебър

 

През януари мониторингова задача на ЮНЕСКО и ИКОМОС (международен съвет за паметниците на културата и забележителните места) е открила в Несебър  „ забележителна загуба на историческа достоверност и на културна значителност “ . Сред главните доводи е и неналичието на признат План за запазване и ръководство на старинния град. Комисията е направила и рекомендации, а министърът на културата Кръстю Кръстев е заречен на срещи с ЮНЕСКО по тях да се работи.

 

„ Ще е огромна излагация – международна полезност да бъде извадена от листата на ЮНЕСКО. Това значи, че градът е в риск. Години наред България шикалкави – пишат се отчети, които не покриват критериите за дейности всъщност, с цел да се опази международната полезност, само че главното не се прави “, разяснява пред „ Дневник “ арх. Габриела Семова-Колева, ръководител на Българския народен комитет на ИКОМОС.

 

Препоръките са за коренно лекуване на казуса

 

Мониторинговата задача е предложила на Центъра за международно завещание на ЮНЕСКО да изиска от България да наложи следните ограничения:

Мораториум върху новото строителство в Стария Несебър до одобряването на Плана за запазване и ръководство (такава рекомендация ЮНЕСКО прави още през 2013 г.), както и да се ограничи строителството на полуострова единствено до незабавни случаи по подсилване на сгради;Дългосрочен проект с съответни периоди за унищожаване на всички противозаконни или законни, само че несъответствуващи постройки и промени върху здания в Стария Несебър.

„ В Стария Несебър са установени надстроявания с един или два етажа, сякаш покрити с дървена облицовка, а са се получили като пагоди. Целият северен бряг беше укрепен с бетонна плоча, която покри археологическите остатъци под вода. Там се построи и паркинг в нарушаване на всевъзможни предохранителни ограничения. По целия скат, който трябваше да е в зеленина – една от характерностите на Стария Несебър, се появиха заведения и пет-шестетажни къщи в археологическите остатъци в северната част на църквата „ Богородица Умиление “ (Елеуса). Там си разпределиха земята и построиха здания “, изреди част от констатациите на мониторинговия отчет арх. Семова-Колева.

 

 Нов хотел досами руините (вдясно) от църквата

© Доклад на ИКОМОС и ЮНЕСКО

Нов хотел досами руините (вдясно) от църквата „ Богородица Умиление “ (Елеуса) от VI в.

Министърът на културата Кръстю Кръстев на 12 юни посети централата на ЮНЕСКО в Париж и показа поетият от новото държавно управление ангажимент за незабавни ограничения за отбрана на Стария Несебър. „ В свое писмо от 13 юли господин Лазар Елунду, шеф на Центъра за международно завещание на ЮНЕСКО показва като извънредно позитивен демонстрираният ангажимент от българската страна към рекомендациите на отчета (мониторинговия) “, дадоха отговор от Министерството на културата на въпроси на „ Дневник “.

 

Новите ограничения на българската страна ще бъдат добавени в отчета пред сесията на ЮНЕСКО в Рияд.

Част от тях са включване на подводната зона към полуострова в рамките на „ Старинен град Несебър “, както и поръчано разработване на План за опазването и ръководството му от Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН).
 Незаконни постройки по северното крайбрежие на Стария Несебър.

© Доклад на ИКОМОС и ЮНЕСКО

Незаконни постройки по северното крайбрежие на Стария Несебър.

Община Несебър готви своя Стратегия за запазване

Кметът на Несебър Николай Димитров разгласи на 25 август, че Стария град резервира статута си на международна полезност, а слагането му в листата на ЮНЕСКО с обектите в заплаха цели да запази културното завещание. Той показва образци с историческия център на Виена (който сега е в опасност) и с Венеция (която би трябвало да бъде включена в листата в заплаха, дружно с Несебър).

 

“ Интересен е казусът с Дубровник, който е бил вписан в този лист в интервала 1991 -1998, само че е изваден от него след предприемане на избрани дейности от страна на страната. Въпреки това чакам готовност на обществото и институциите на локално и държавно равнище “, съобщи кметът.

В края на юли в Несебър се проведе обществено разискване на план за общинска стратегия за запазване на културното завещание до 2032 година В нея не се загатва за мониторинг върху строителството или унищожаване на противозаконните и несъответствуващите постройки. В общинската тактика са заложени следните ограничения:

увеличение на паркингите в континенталната част за понижаване на автомобилния напън върху полуострова, където е Стария Несебър;финансово стимулиране на притежателите на здания недвижима културна полезност за действия, ориентирани към опазването им;намаляване на броя и площта на обектите за комерсиална активност на открито;

„ Да не дърпаме дявола за опашката “: Несебър може би ще има тактика за културното завещание

Собствениците на старинни къщи да осъзнаят полезността им

Първа задача съгласно арх.Семова-Колева е да се обясни на притежателите на здания в Стария Несебър полезността на техния достоверен образ. „ Една къща, която е недвижима културна полезност и се предлага на хотелски начала, може да е обзаведена непретенциозно (като удобства) и в това време да е на доста високо равнище и посетителите да почувстват атмосферата, каквато е била от епохи “, предлага тя. Има огромно недоумение от бизнесмени и ръководещи, които гледат незадълбочено на казуса съгласно нея.

 Като несъответствуващи модификации са посочени тези здания в отчета на мониторинговата задача.

© Доклад на ИКОМОС и ЮНЕСКО

Като несъответствуващи модификации са посочени тези здания в отчета на мониторинговата задача.

Липсата на План за запазване и ръководство на „ Старинен град Несебър “ е различен претекст за желаните наказания на мониторинговата задача. Проект за подобен проект бе направен още през 2012 година, само че по този начин и не бе признат.

Сега Министерството на културата е упълномощило задачата на НИНКН, щатът на института за това ще се усили със 17 бройки. Работата по него обаче е замряла, тъй като се изчаква какво ще се реши на сесията на ЮНЕСКО през септември. Най-вероятно ще има ново задание за нов проект и ще е подготвен след 2024 година, допускат от министерството.

 

Какви са вредите, в случай че си в листата на обектите в заплаха

 

От 2010 година Стария Несебър е под „ реактивен мониторинг “, който се прави единствено в места от листата със международното културно завещание, за които има терзания. Последната задача от януари прави заключения, които съответстват с предходните, само че в този момент се подхваща по-радикален метод – за първи път е отправено публично предложение ЮНЕСКО да сложи Стария град в различен лист – на международното завещание в заплаха.

 

Щетите са имиджови освен за курортното градче, само че и за България. „ Стария Несебър като международно завещание е владеене и на целия свят “, припомня арх.Семова-Колева.

 

Но винистерството на културата вижда в попадането в листата на обектите в заплаха също благоприятни условия, тъй като това ще разреши на Комитета за международно завещание (на ЮНЕСКО) да разпредели незабавна помощ за Стария Несебър от специфичен фонд.

 

Ако на сесията в Рияд, която стартира на 12 септември, се гласоподава глобата, всяка година наложително ще се изготвя и отчет за дейностите по запазване на достоверността на постройките, на археологията и цялостния образ на града.

 

 Заведение в Стария Несебър, включено в мониторинговия отчет.

© Доклад на ИКОМОС и ЮНЕСКО

Заведение в Стария Несебър, включено в мониторинговия отчет.

dnevnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР